ΑΕΤΟΣ

Aetos.jpg (75833 bytes)Ονομάζεται το πιο στενό σημείο του νησιού, που ενώνει τη Νότια με τη Βόρεια Ιθάκη. Απέχει περίπου 4 χλμ. Από το Βαθύ και έχει μικρό συνοικισμό με λίγα σπίτια κατά μήκος της παραλίας. Το βουνό του Αετού έχει ύψος 380 μέτρα και φιλοξενεί τα Κυκλώπεια Τείχη, από τον 7ο αιώνα π.Χ., που ονομάζεται και “Κάστρο του Οδυσσέα”, καθώς και τα ερείπια της πόλης Αλαλκομενές από τον 8ο αι. π.Χ. Ο Αετός οφείλει το όνομά του στο συνδυασμένο σχήμα του βουνού και των δύο παραλιών - της Βόρειας και της Νότιας (Πίσω Αετού) – που μοιάζουν με αετό που έχει μισάνοιχτες τις φτερούγες του.

ΠΙΣΑΕΤΟΣ

Pisaetos.jpg (113356 bytes)Ονομάζεται ο κόλπος με την παραλία και η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται Νοτιοδυτικά από το βουνό του Αετού. Εκεί βρίσκεται και το λιμανάκι που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία με την κοντινή Κεφαλλονιά αλλά και την Λευκάδα και τον Αστακό. Από εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών μετά το λιμάνι της Ιθάκης.

 

ΒΙΓΛΑ

Μικρό οροπέδιο πάνω από το χωριό Κιόνι με δύο παλιούς γκρεμισμένους ανεμόμυλους και το ερημοκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Προσφέρει ωραιότατη θέα προς όλη τη Βόρεια Ιθάκη και τις Ακαρνανικές ακτές. Ιδανική εποχή επίσκεψης είναι η άνοιξη.

ΑΡΓΑΣΤΑΡΙΕΣ

Το μοναδικό πευκοδάσος της Ιθάκης βρίσκεται στην τοποθεσία Αργασταριές του χωριού Εξωγή. Τοπίο τελείως άγνωστο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, με μαγευτική θέα προς το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Υπάρχουν σπηλιές όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα, καθώς και πηγή γλυκού νερού. Κοντά βρίσκεται και η μικρή παραλία Αμμούδι.

Καλύτερος τρόπος επίσκεψης είναι με βάρκα από την Πόλη, το λιμανάκι του Σταυρού.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Καταπράσινο οροπέδιο στη Νότια Ιθάκη, 7 χλμ. από το Βαθύ.

Ο δρόμος είναι κακής βατότητας και περνά ανάμεσα από λιόδεντρα και αμπέλια. Στην περιοχή του Μαραθιά υπάρχει ο Βράχος της Αρεθούσας με την ομώνυμη πηγή, καθώς και η εντυπωσιακή σπηλιά του Εύμαιου με ανοιχτό θόλο, όπου έχουν φυτρώσει πολλά δέντρα.

Στην περιοχή, μονοπάτι που μόνο οι ντόπιοι το γνωρίζουν, οδηγεί στο εκκλησάκι του Αι Γιάννη στη Μούντα, το νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού. Εδώ γίνεται ολονύκτιο πανηγύρι στις 23-24 Ιουνίου με ντόπιο κρασί, ψητά και θαλασσινά εδέσματα. Άλλο δύσβατο μονοπάτι οδηγεί στο γραφικότατο εκκλησάκι της Παναγίας κτισμένο μέσα σε σπηλιά.

Απολαυστικό είναι το μπάνιο στον κολπίσκο Άντρι που θυμίζει έντονα φιόρδ.